1. Home
  2. Basics
  3. Projectomgeving
  4. Positiecommentaren

Positiecommentaren

U kunt voor elke positie commentaren achterlaten, die indien nodig op de afdrukken worden weergegeven.

• Klik in de projectomgeving met de rechtermuisknop op een positie.
  • Kies onder "Bewerken" de functie "Positie commentaar":
  • Het volgende venster opent zich:

Teksteditor

Sjablonen opslaan en invoegen

• Klik op het diskettesymbool om de ingevoerde tekst als sjabloon in RTF-formaat op te slaan. Geef in het volgende venster de opslaglocatie op.
  • Klik op het mappensymbool om een reeds gemaakt sjabloon in RTF-formaat in te voegen. De tekst uit het sjabloon wordt toegevoegd aan de tekst die al in het tekstvenster staat.
  • Klik op het papiersymbool om de tot nu toe ingevoerde tekst te verwijderen.

Tekstformattering

In de teksteditor staan alle gangbare opmaakopties tot uw beschikking. U kunt ook hyperlinks, afbeeldingen en teksten uit het klembord invoegen.

Als instelling opslaan

De functie "Als instelling opslaan" slaat de gemarkeerde opmaak op voor verdere positiecommentaren die u voor deze of andere posities van het project nieuw aanmaakt.

• Markeer de tekst in het gewenste formaat.
  • Klik op de knop "Als instelling opslaan".
  • Klik in het commentaarveld dat dezelfde opmaak moet krijgen. De tekst die u invoert, verschijnt direct in de opgeslagen opmaak.

Commentaar toevoegen (Werkopdracht)

• Activeer de functie "Commentaar voor werkopdracht" om het commentaar op de werkopdracht weer te geven:
  • Activeer de functie "dit commentaar overal weergeven" om het commentaar op de volgende afdrukken weer te geven:
    • Calculatie/Offerte
    • Ontvangstbewijs/Bevestiging (Orderbevestiging)
    • Factuur
    • Doorsnede (Doorsnede tekeningen en plan)
    • MES
    • MES werkstap gerelateerd
  • Voer in het invoerveld hieronder de tekst in.

Calculatie/Offerte, Ontvangstbewijs/Bevestiging, Factuur, Doorsnedetekening

In het onderste gedeelte van het venster bepaalt u via de tabbladen de weergave van het positiecommentaar op de verdere afdrukken:

• Activeer in het betreffende tabblad van de afdruk de optie "Opmerking voor …", om het commentaar op deze afdruk weer te geven.
  • Als het commentaar moet afwijken van de text op de werkopdracht, voert u de commentaartekst in het lege veld in.
  • Activeer de optie "zoals werkopdracht", als het ingevoerde commentaar voor de werkopdracht ook op deze afdruk moet worden weergegeven.

MES

Het commentaar wordt op alle MES-terminals weergegeven.

MES werkstap gerelateerd

Hier kunnen positiecommentaren worden aangemaakt die alleen op de terminals van bepaalde werkplekken worden weergegeven. Zo kan de werkvoorbereiding of de werkplaats-/bedrijfsleider belangrijke informatie voor de productie achterlaten:

• Klik in de linker lijst "Naam" op de knop "Toevoegen". Het item "Nieuw commentaar" verschijnt in de lijst.
  • Dubbelklik op het "Nieuwe commentaar" of klik erop met de rechtermuisknop en kies "Bewerken" om het te hernoemen.
  • Voer de tekst in het middelste veld in.
  • Kies in de rechter lijst de werkstappen waarvoor het commentaar op de terminals moet worden weergegeven.

Commentaar uit andere positie overnemen

• Klik op de knop "uit een andere positie":
  • Kies een project en vervolgens een positie.
  • Klik op "Positie uitkiezen" om het commentaar van de positie over te nemen: