1. Home
  2. Programma versie 11.4
  3. Statica
  4. Staticamodule in de elementingave

Staticamodule in de elementingave

Om gedurende de Elementingave een statische analyse van profielen en glas te kunnen doorvoeren, dient u te beginnen met het instellen van de statica-gegevens voor het het betreffende project in het ingavescherm.

NLStatik019

Als alternatief kunt u deze instellingen ook maken als u uw project aanlegt, als u in uw project een nieuw merk aanlegt en als u bij een bestaand merk, over de rechtermuistoest op de functie "invoer van elementen" en vervolgens op "statica gegevens wijzigen" gaat.

Ga naar de functie "Project-statica", onderin uw ingavescherm. Hiermee opend zich een scherm waar u uw betreffende instellingen kunt maken voor uw statische analyse. De bedieningswijze is gelijk aan die van de statica-module. Zie ook hoofdstuk 1.

Indien u geen statica-controle wilt toepassen op uw project kunt u linksboven het vakje "geen staticacontrole" aanvinken.

NLStatik020

Rasteringave

In het eerste scherm, waar u uw geometrie van het element bepaald, controleerd het programma of uw merk zich binnen de gebouwafmetingen bevindt. Indien dit niet het geval is kunt u rechtsonder over de functie "Statica" de gebouwafmetingen wijzigen.

NLStatik021

Afsteunpunten

Nadat u in het volgende scherm de stijl- en regelprofielen bepaald heeft, kunt u aanvullend afsteunpunten gaan simuleren. Ga hiervoor op de functie vast-/los afsteunpunt. Deze functie bevindt zicht rechts op uw scherm.

NLStatik022

U dient er rekening mee te houden dat het programma automatisch aan de bovenzijde en aan de onderzijde een afsteunpunt plaatst. In dit scherm kunt u kiezen, of u de afsteunpunten per stijl wilt definieren of dat u dit voor alle stijlen op dezelfde hoogte wilt doen. Afhankelijk van uw keuze verschijnt één van de onderstaande schermen.

NLStatik023

U kiest een referentiemaat, bijvoorbeeld peil en geeft op een bepaalde afstand een vast of een los afsteunpunt aan, zonder toebehoren.

Profielkeuze

Zodra alle afsteunpunten geplaatst zijn, kunt u in de profielkeuze controleren of de gekozen stijl voldoet aan de afsteunvoorwaarden die u bepaald heeft. Alleen als in de comm. Data Ix waarde s gedefiniëerd zijn kan het programma contoleren op doorbuiging. Logikal geeft aan of het profiel voldoet door er een groen vinkje voor te zetten en geeft aan als het niet voldoet door er een rood kruis voor te zetten. U kunt eventueel over het "plusje" voor het profielnummer een versterking toevoegen aan het profiel.

NLStatik024

Rechtsonderin het profielkeuze menu kunt u zien aan welke Ix-waarde het profiel minimaal dient te voldoen. Achter ieder profielnummer staat de bezettingsgraad of overschreidingsgraag vermeld. Hierbij is 100% gelijk aan de minimale Ix-waarde.

Regelprofielen worden altijd als éénveldsdragers berekend. Een berekening van de doorbuiging van de zwakste as (Iy-waarde) op basis van het eigen gewicht in combinatie met het glasgewicht doet het programma niet! Gebruik hiervoor de statica-module op het hoofdscherm, functie Regel-vertikaal.

Weergaveopties

Linksonderin uw beeldscherm vindt u een instelfunctie voor de diverse weergave mogelijkheden. Hier kunt u aangeven of u de buig, moment en/of dwarskrachten grafisch op uw element wilt laten aangeven. Tevens kunt u alle grafische weergaves vergroten met een vermenigvuldigingsfactor, zodat ze duidelijker in beeld komen.

NLStatik025

Afdrukmoglijkheden

Indien u tijdens de elementingave een afdruk wenst van de calculatiegegevens van een betreffende stijl, dan kunt u hier met de rechtermuistoets op gaan. Vervolgens opent zich een scherm met de functie "staticagegevens" en vervolgens "afdrukken".

NLStatik026

Deur-/Raamelement

Bij deur- en raamelementen is de handelswijze gelijk aan die van een façade-element met als enig verschil dat het geen afsteunpunten toegewezen kunnen worden. Voor sterkte berekeningen dient u de staticamodule op het hoofdscherm te gebruiken.